Dostupni linkovi

Otvorena birališta za lokalne izbore na Kosovu


Na Kosovu se danas održavaju lokalni izbori na kojima učestvuju 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike, a državni vrh Srbije pozvao je Srbe da izlaskom na izbore podrže stvaranje Zajednice srpskih opština, odnosno državu Srbiju.

Centralna izborna komisija Kosova je potvrdila da pravo da glasa na izborima ima 1.779.357 glasača koji će birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, a u odnosu na prethodne lokalne izbore broj onih koji će moći da glasaju je porastao za 11.72 odsto.

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste, 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

Izbore će pratiti, osim lokalnih, i posmatrači iz međunarodne zajednice, za bezbednost tokom dana glasanja zadužena je kosovska policija, a o tome da grasanje protekne u najboljem redu brinuće i međunarodne misije Euleksa i Kfora.

Pred glasačima će se 3. novembra naći dva glasačka listića - jedan s kandidatima za gradonačelnike i drugi za odbornike.

Očekuje se da rezultati izbora budu proglaseni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra.

U drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji nadpolovičnu većinu, glasaće se samo za dva prvoplasirana koji su u prvom krugu dobili najviše glasova i time nastavili izbornu trku za gradonačelnika.

Izborna mesta otvaraju se u sedam ujutru a zatvaraju u 19 časova.
XS
SM
MD
LG