Dostupni linkovi

EBRD i KfW pokrenuli fond za zapadni Balkan


Evropska banka za obnovu i razvoj i Njemačka razvojna banka KfW pokrenule su novi fond od 100 miliona eura za unapređenje infrastrukture na zapadnom Balkanu.

Za Fond za razvoj općinske infrastrukture (MIDF), osnovan uz podršku vlada Njemačke i Švicarske, EBRD će osigurati 40 miliona eura, javlja B92.

Cilj novog fonda je da se podstakne rast tržišta općinskih kredita i postigne dugoročna održivost usluga lokalnih samouprava na zapadnom Balkanu.

Iz Fonda će se finansirati projekti u Srbiji, Crnoj Gori,Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, pri čemu će minimalni zajmovi biti 100.000 eura, a maksimalni pet miliona.

Fond će uvesti novi i prijeko potrebni element u finansiranje infrastrukture jer će biti fokusiran na kreditiranje malih i lokalnih samouprava srednje veličine koje obično imaju ograničene kapacitete da pripreme održive infrastrukturne projekte i također im je otežan pristup finansiranju od komercijalnih banaka.

MIDF će sarađivati sa lokalnim komercijalnim banakama u regionu i doprinijeti povećanju kredita i likvidnosti i pružati tehničku pomoć kako bi ohrabrio banke da preuzmu rizik kreditiranja lokalnih samouprava.

Predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti rekao je da će novi fond doprinijeti da se prevlada stanje konstantno nedovoljnih investicija u infrastrukturu u velikom dijelu zapadnog Balkana.
XS
SM
MD
LG