Dostupni linkovi

Ankara negira saradnju sa Izraelom


Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu rekao je danas da "Ankara nikada nije sarađivala sa Izraelom protiv bilo koje muslimanske zemlje niti će to ikada učiniti".

Turski dnevnik "Hurijet" piše da Davutoglu negira optužbe da je njegova zemlja Izraelu dala obavještajne podatke za napad izvršen prošle sedmice na sirijsku vazdušnu bazu u Latakiji.

"To je pokušaj da se stekne utisak da je Turska sarađivala sa Izraelom. Mi imamo neka sporna pitanja sa Sirijom i to je zasnovano na principu. Ali, moram jasno reći da turska vlada nikada nije sarađivala sa Izraelom protiv neke muslimanske zemlje niti će to ikad učiniti", rekao je Davutoglu.

Neimenovani američki zvaničnik potvrdio je medijskoj kući CNN da je Izrael odgovoran za napad i da su meta bili projektili i oprema za koje postojala zabrinutost da su namijenjeni Hezbolahu.

Izrael nije komentarisao izvještaje i izraelski zvaničnici su u više navrata odbijali da potvrde ili negiraju navode.

Libanska televizijska stanica "MTV" prenijela je izjavu izraelskih zvaničnika koji su navodno rekli da je Turska dala informacije od kritične važnosti za udar.

Davutoglu je naglasio da su izvještaji o turskoj umiješanosti "crna propaganda" i pokušaj da se "baci sjenka na ispravnu borbu sirijskog naroda".

On je dodao da bi Turska osudila sličnu izraelsku operaciju, ali to nije učinila jer nije potvrđeno učešće jevrejske države u napadu.
XS
SM
MD
LG