Dostupni linkovi

Amfilohije molio ruskog patrijarha da izbriše CPC iz registra autokefalnih crkava


Faksimil pisma mitropolita Amfilohija
Faksimil pisma mitropolita Amfilohija
Portal Analitika objavio je nedavno faksimil pisma kojim je mitropolit crnogorsko - primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović 1992. godine patrijarha moskovskog i cijele Rusije Alekseja II molio da izbriše Crnogorsku autokefalnu crkvu iz registra pravoslavnih crkava.

Kao razlog za takvu molbu Amfilohije je naveo argumente Crnogorske pravoslavne crkve koja kao razlog za svoju autokefalnost iznosi podatak da je u ruskom Diptihu iz 1850. godine postoji upisana Crnogorska autokefalna crkva, jer kako tvrdi Amfilohije, to može izazvati raskol u Crnoj Gori.

"Naša smjernost, poslije nedavnog ličnog susreta sa Njegovom svetošću, obraća se sa vašom molbom s blagoslovom našeg patrijarha Pavla, iznijeti rješenje o nekonanonskom i pogrešnom unosu u Diptih Ruske pravoslavne crkve 1850. godine Crnogorske mitropolije kao autokefalne crkve i postojeće u Diptihu opovrgnuti, zato što okolnosti u našoj svetoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi pokazuju da postoje tendencije raskola u Crnoj Gori", navodi u pismu Amfilohije.

"Pripadnici autokefalije tkz. Crnogorske crkve pozivaju se na Diptih iz 1850. godine Ruske crkve na osnovu kojeg su unijeli u ''Sintagmu svetih kanona'' (Ralis ipoltis) naziv ''autokefalna crnogorska mitropolija'' (1856) između ostalih autokefalnih crkava", naveo je mitropolit Amfilohije u pismu.
XS
SM
MD
LG