Dostupni linkovi

Merkel pozvala na borbu protiv antisemitizma


Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu svoje sugrađane, u trenutku kada se Njemačka sprema da narednog vikenda obilježi "Kristalnu noć", pogrom počinjen prije 75 godina, da ne dopuste nijedan oblik antisemitizma.

Angela Merkel je nazvala 9. novembar 1938. godine "jednim od najmračnijih trenutaka u njemačkoj povijesti, koji se, nažalost, nastavio na još dramatičniji način s holokaustom" i pozvala "sve ljude u zemlji da pokažu građansku hrabrost kako se ne bi tolerirao nijedan oblik antisemitizma".

- Jadno je i gotovo neobjašnjivo, ali je ipak stvarnost, da nijednu židovsku instituciju nije moguće ostaviti bez policijskog nadzora u Njemačkoj - konstatirala je kancelarka.

Izrazila je zadovoljstvo obnavljajem židovske zajednice u Njemačkoj, posebno zahvaljujući imigrantima koji su došli iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

U "Kristalnoj noći" 9. novembra 1938. godine oštećeni su ili uništeni oko 300 sinagoga i deseci hiljada prodavnica i kuća koje su pripadale Židovima.

Oko 90 Židova je umrlo u pogromu a 30.000 je uhapšeno i poslano u koncentracione logore. Historičari smatraju da su nacisti htjeli da testiraju reakciju njemačkog javnog mnijenja na uspon antisemitskog nasilja.
XS
SM
MD
LG