Dostupni linkovi

Počele vojne vežbe NATO-a u Poljskoj


U Poljskoj i baltičkim zemljama počele su danas vojne vežbe NATO "Stedfast džez 2013" u kojima do 9. novembra oko 6.000 vojnika zapadnog vojnog saveza proverava sposobnosti Alijanse za kolektivnu odbranu napadnutog člana.

U manevrima učestvuju vojnici 25 zemalja, pored članica NATO tu su još i vojnici Finske, švedske i Ukrajine, a glavni deo odvija su u Poljskoj i Litvaniji, prenosi Beta.

Vojne vežbe zamišljene su kao test spremnosti NATO da odbrani kolektivno napad na jednog svog člana po članu pet Vašingtonskog sporazuma i prvi put se odvijaju u tom regionu na granici sa Rusijom i Belorusijom.

Prema scenariju "Stedfast džez 2013" neimenovana izmišljena država van NATO anektira deo teritorije Estonije našta NATO šalje svoje snage brze reakcije u ograničeni oružani sukob.

"Taj scenario nije uperen protiv bilo kakve konkretne države", kazao je uoči manevara poljski ministar odbrane Tomaš šemonjak i dodao da su na sastanku NATO-Rusija pre nedelju dana u Briselu razmotreni i objašnjeni Moskvi detaljno svi aspekti vežbi.

Cilj manevara je takodje da pokaže da li će NATO i u vreme nakon misije u Avganistanu na koju se gledalo kao na najbolje vežbe i u vreme kresanja vojnih budžeta biti sposoban za vojnu operaciju u koju su uključeni svi segmenti - i ratna mornarica, vazduhoplovstvo, protivvazdušna odbrana i mehanizovane jedinice.
XS
SM
MD
LG