Dostupni linkovi

Obustavljena isplata za 50.000 penzionera u Hrvatskoj


Isplata oktobarske penzije u Hrvatskoj obustavljena je za oko 50.000 penzionera, jer Zavodu za penzijsko osiguranje nisu dostavili lični identifikacioni broj.

Riječ je o 5.400 penzionera iz Hrvatske i oko 46.000 korisnika iz inostranstva koji u vrijeme kada su ostvarili penziju nisu imali lični identifikacioni broj, jer tada nije postojao ili im nije dodijeljen, pošto ne žive u Hrvatskoj.

U Ministarstvu rada i penzionog sistema kažu da će svima koji dostave lični identifikacioni broj penzija biti naknadno isplaćena, dok za one koji ne dostave obustava ostaje na snazi, prenose hrvatski mediji.

Nekoliko stotina penzionera iz inostranstva dostavilo je potrebne brojeve nakon upozorenja Zavoda za penzijsko osiguranje, kao i oko 2.500 korisnika iz Hrvatske od ukupno 5.400.

U nadležnom Ministarstvu navode kako to otvara sumnju da su te penzije koristili mnogi koji na to nisu imali pravo, te da među korisnica ima i određen broj umrlih čije je penzije poslije njihove smrti podizao neko drugi.

Zbog toga će se u cijelu priču uključiti policija i tužilaštvo koji će u narednih 15 dana provjeravati što se dogodilo s 2.000 korisnika penzije iz Hrvatske koji još nisu dostavili lične identifikacione brojeve, navode hrvatski mediji.
XS
SM
MD
LG