Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: Predat nacrt rezolucije protiv priskuškivanja


Njemačka i Brazil predale su Komitetu Generalne skupštine UN nacrt rezolucije u kojoj pozivaju na okončanje obimnog programa prisluškivanja.

U nacrtu rezolucije, koju su javnosti predstavili Njemačka i Brazil, nisu navedena imena zemalja, mada diplomate UN ističu da je veoma jasno da je tekst usmjeren na SAD, čije je podatke o programima prisluškivanja i praćenja, medijima dostavio bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost /NSA/ Edvard Snouden.

U njemačko-brazilskom nacrtu rezolucije traži se da Generalna skupština UN "izrazi duboku zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i zloupotreba koje mogu proizaći iz praćenja bilo koje vrste komunikacija".

U nacrtu se pozivaju članice UN da "preduzmu mjere kako bi se okončala kršenja prava i stvaranje uslova za sprečavanje sličnih kršenja, uključujući usvajanje relevantnog zakona na nacionalnom nivou, koji bi bio u skladu sa njihovim obavezama prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima".

Optužbe da je NSA prisluškivala više desetina hiljada telefonskih razgovora u Francuskoj i da pratila mobilni telefon Merkelove izazvale su buru negodovanja u Evropi.

Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, za razliku od onih koje usvoji Savjet bezbjednosti UN, ali nose određenu moralnu i političku težinu.
XS
SM
MD
LG