Dostupni linkovi

Obama i AL Maliki razgovarali o zaustavljanju Al Kaide


Američki predsednik Barak Obama i irački premijer Nuri al Maliki razgovarali su u petak uveče (po srednjeevropskom vremenu) u Vašingtonu o zajedničkim aktivnostima na zaustavljanju sve češćih napada Al Kaide u Iraku.

Posle sastanka, koji je trajao oko dva sata, Obama je rekao da bi najbolji način za odavanje počasti brojnim iračkim žrtvama u ratu bilo uvođenje funkcionalne demokratije.

"Nažalost Al Kaida je i dalje aktivna i u poslednje vreme je sve aktivnija. Dosta smo razgovarali o tome šta možemo zajedno da uradimo protiv te terorističke organizacije koja je prisutna ne samo u Iraku, već i u celom regionu i u SAD", rekao je Obama.

Al Maliki je kazao da on i Obama imaju slično viđenje o tome šta je potrebno uraditi u borbi protiv terorizma i da žele da rade zajedno. Istakao je da je demokratija u Iraku još krhka i obećao da će raditi na njenom jačanju.

"To će nam omogućiti da se borimo protiv terorista", rekao je Al Maliki.

Dvojica političara razgovarali su i o drugim temama, regionalnoj bezbednosti, ratu u Siriji i dešavanjima u Iranu. Al Maliki je kazao da je glavni razlog posete bio jačanje odnosa sa SAD.

To je bio prvi sastanak Al Malikija i Obame od decembra 2011. godine, neposredno pred odlazak američkih trupa iz Iraka.
XS
SM
MD
LG