Dostupni linkovi

Kerry priznao da je Amerika otišla predaleko u špijuniranju


SAD je ponekad išao "predaleko" u području špijunaže, rekao je američki državni tajnik John Kerry u prvom priznanju Washingtona usred polemike s Europom o masovnom skupljanju podataka Nacionalne agencije za sigurnost.

Nakon deset dana skandala, otkrića i demantija između SAD-a i njegovih europskih saveznika, to je prvi put da neki američki vladin dužnosnik priznaje eksplicitno kontroverznu praksu NSA-ova presretanja komunikacija i podataka u Europi.

U nekim slučajevima, priznajem vam, kao što je to učinio predsjednik Obama, neke od tih akcija otišle su predaleko i osigurat ćemo se da se to više ne dogodi u budućnosti, izjavio je Kerry na konferenciji u Londonu na kojoj je sudjelovao iz Washingtona u četvrtak navečer video linkom.

Šef američke diplomacije opravdavao je praksu obavještavanja i skupljanja informacija nužnošću borbe protiv terorizma i prevencijom eventualnih napada. Također, ustvrdio je da su američke vlasti osujetile brojne planove za napad zahvaljujući presretanjem komunikacija i skupljanjem informacija. Mi se trudimo skupiti informacije. Da, u nekim slučajevima, otišlo se predaleko na nedopustiv način, priznao je državni tajnik.
XS
SM
MD
LG