Dostupni linkovi

CDU/CSU: Izbori test sposobnosti pristupa Srbije i Kosova EU


Poslanička grupa demohrišćana kancelarke Merkel smatra da su predstojeći lokalni izbori na Kosovu odlučujući test sposobnosti pristupa Srbije i Kosova EU.

"Poslanički klub CDU/CSU (demohrišćana) osuđuje međusobne pretnje Srba i kosovskih Albanaca pre lokalnih izbora. Kosovski Srbi u većini žele da bojkotuju izbore, jer se ne osećaju da pripadaju Kosovu, već Srbiji. Samo 15 do 20 odsto srpskih birača želi da glasa", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da, na drugoj strani, na biračkim spiskovima kosovskih Albanaca upisano 1,8 miliona birača, što je "očito više birača nego registrovanih stanovnika".

Oni ukazuju i na to da srpske institucije, na primer, u oblasti sigurnosti i pravosuđa, moraju biti, kako kažu, anulirane.

U saopštenju, koje su potpisali spoljnopolitički portparol CDU/CSU Filip Misfelder i nadležni izvestilac demohrišćanskog poslaničkog kluba Peter Bajer se, takođe, kaže da je 2013. godina bila, kako za Srbiju tako i za Kosovo, odlučujuća godina na putu za moguće članstvo u EU i ukazuje na odluke o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji EU sa Kosovom i početku pristupnih pregovora sa Srbijom.

"Taj korak je bio priznanje za napredak Srbije u važnim reformama, kao i za znatna nastojanja zemlje oko normalizacije odnosa sa Kosovom....", kaže se u saopštenju i ukazuje na značajan doprinos nemačkih vojnika u okviru mirvonih snaga za stabilnost u regionu.
XS
SM
MD
LG