Dostupni linkovi

Počinju japanske zračno-pomorske vojne vježbeJapan u studenome održava velike zračno-pomorske vojne vježbe, vjerojatno kako bi kineskim susjedima pokazao sposobnost obrane svojeg otočja, prenosi Hrt.hr.

Od danas do 18. studenoga 34.000 ljudi te nekoliko razarača i lovaca bombardera sudjelovat će u manevrima koji obuhvaćaju i vježbe iskrcavanja na nenaseljeni atol Okidaitojima, 400 kilometara jugoistočno od južnog otoka Okinawe, precizirao je glasnogovornik ministarstva obrane.

Svrha velikih vježbi jest održavanje i poboljšanje operativnih sposobnosti snaga samoobrane u slučaju vojnog napada, stoji u službenom priopćenju. Japan je takve vježbe organizirao i 2011. Tada je u njima sudjelovalo 35.000 ljudi, ali odnosi s Pekingom nisu bili toliko napeti.

Odnosi Tokija i Pekinga loši su od rujna 2012., zbog teritorijalnog spora oko malog arhipelaga u Istočnome kineskome moru koji Japan naziva Senkaku, a Peking Diaoyu.

Od kada je Tokio kupio tri od tih pet otoka od privatnog japanskog vlasnika, Kina redovito u to područje šalje brodove obalne straže.

Japanska nacionalizacija tih otoka potaknula je protujapanske prosvjede u mnogim gradovima u Kini. Trajali su tjedan dana. Japansko-kineski odnosi od tada su se uglavnom normalizirali, ali napetost i dalje postoji.
XS
SM
MD
LG