Dostupni linkovi

Otkrivena informatička špijunaža u FinskojFinska je u četvrtak izvijestila da je njezino ministarstvo vanjskih poslova bilo na meti informatičke špijunaže "velikih razmjera", ali njome nisu bile obuhvaćene "najosjetljivije" informacije, prenosi Index.hr.

Kako navodi finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja, nacionalna sigurnosna služba finske policije povela je istragu zbog "ozbiljne špijunaže".

"To je veoma neugodno", priznao je Tuomioja koji se pred novinarima pojavio nekoliko sati pošto je finska televizijska mreža MTV3 otkrila slučaj u četvrtak poslijepodne.

Kako navode vlasti, špijunaža je trajala "dugo" a otkrivena je početkom 2013. Finska je već izvijestila druge vlade Europske unije.

Po Tuomiojinim riječima, sustav informatičke špijunaže je "veoma sofisticiran", ali "najosjetljivije informacije", napose one o međunarodnim vezama, nisu izgubljene jer najtajnije informacije "nisu bile u mreži" koju se špijuniralo.

Po informacijama MTV3, finske vlasti sumnjaju da iza ovih napada stoje ruska i kineska tajna služba. Tuomioja nije htio otkriti imena osumnjičenih, ali je kazao da će ime "jednog ili više osumnjičenika vjerojatno biti objavljena" čim proces počne.
XS
SM
MD
LG