Dostupni linkovi

Prekinut štrajk radnika FAP-a


Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Priboju da je postignut dogovor sa zaposlenima u Fabrici automobila Priboj (FAP), kojima će do utorka biti isplaćena jedna od ukupno četiri i po plate koliko im je dugovano, a preostale će dobiti do 1. marta 2014. godine.

Vučić je posle dvočasovonog sastanka s predstavnicima štrajkača, uprave preduzeća i opštine rekao da će Vlada iduće nedelje podzakonskim aktom omogućiti overavanje zdravstvenih knjižica 1.500 radnika FAP-a, koji štrajkuju od ponedeljka.

Blokirajući prugu Beograd-Bar i put ka granici BiH, oni su zahtevali isplatu četiri i po zaostale zarade, overu zdravstvenih knjižica i garancije da fabrika nastavi proizvodnju.

"Formiraće se radna grupa u kojoj će, pored predstavnika poslovodstva, radnika i Vlade, biti i predstavnici nemačkog Mercedesa koji će intenzivno raditi na nalaženju strateškog partnera za FAP", rekao je Vučić.

Vicepremijer je ukazao da "država neće moći da funkcioniše kao ranije i neće subvencijama da veštački održava preduzeća poput FAP-a širom Srbije".

"Ali, isto tako nećemo da gasimo FAP. FAP će raditi mnogo bolje. Mercedes je spreman da odmah udje u neke poslove koji će značiti angažovanje deset do 15 odsto kapaciteta FAP-a", naveo je Vučić.
XS
SM
MD
LG