Dostupni linkovi

Iran i šest svjetskih sila završili sastanak na nivou eksperata


Iran i šest svjetskih sila u četvrtak su okončali sastanak na nivou eksperata o spornim nuklearnim aktivnostima Teherana, ali nije bilo nikakvih izjava o tome da li su dvije strane barem za korak bliže sporazumu.

Dvodnevni sastanak eksperta trebao bi biti priprema za naredni krug političkih pregovora 7 i 8. novembra, zasnovanih na diplomatskom približavanju dvije strane nakon izbora Hasana Rouhanija za novog iranskog predsjednika, prenosi Reuters.

Rouhani, pragmatičar i bivši šef nuklearnih pregovarača Irana, preuzeo je dužnost u augustu obećavajući da će pokušati razriješiti nuklerni spor nakon višegodišnjeg sporenja, i osigurati ublažavanje sankcija koje su teško naštetile iranskoj ekonomiji.

Zapadni diplomati saopćili su da bi razgovori u kompleksu UN-a u Beču mogli pomoći u definiranju kontura preliminarnog sporazuma o smanjenju iranskog obogaćivanja urana u zamjenu za ublažavanje sankcija. Oni su, međutim, upozorili prije sastanka da takav sporazum još nije postignut.

Michael Mann, portparol vanjskopolitičke šefice EU Catherine Ashton, izjavio je da su razgovori u Beču "pokušali da se bave raznim tehničkim pitanjima i da doprinesu pripremi za naredni krug razgovora u Ženevi".
XS
SM
MD
LG