Dostupni linkovi

NSA demantira prisluškivanje Vatikana


Američka Nacionalna sigurnosna agencija NSA opovrgava da je prisluškivala Vatikan, o čemu je pisao talijanski list Panorama.

Nacionalna sigurnosna agencija nema Vatikan kao svoj cilj. Tvrdnje da je NSA usmjeravala svoje aktivnosti prema Vatikanu, objavljene u časopisu Panorama, netočne su, stoji u priopćenju glasnogovornice NSA Vanee Vines.

Američke špijunske službe prisluškivale su i Vatikan i Papu, navodi talijanski tjednik Panorama, koji pripada obitelji Berlusconi. Od 46 milijuna telefonskih poziva prisluškivanih u Italiji, prema internet stranici Cryptome, bilo je i poziva u i iz Vatikana, piše Panorama i ne navodi svoj izvor u tom članku.

Cryptome navodi da je 46 milijuna telefonskih poziva prisluškivano u Italiji tijekom mjesec dana, na kraju 2012. i početkom 2013. ali informaciju su talijanske tajne službe neizravno demantirale. Strahujemo da je američko 'veliko uho' nastavilo prisluškivati razgovore crkvenih dužnosnika do početka konklave 12. ožujka, kada je izabran papa Franjo, uključujuči i razgovore u i iz rezidencije Rima gdje su živjeli kardinal Jorge Mario Bergoglio, sadašnji papa Franjo i drugi crkveni dostojanstvenici, nastavlja tjednik.

Glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi je minimalizirao važnost te informacije.
XS
SM
MD
LG