Dostupni linkovi

Grčka policija tvrdi da u njoj nema ćelija Zlatne zore


Grčka poličija saopštila je u sredu da unutrašnja istraga nije pronašla nikakve dokaze da unutar policije deluju organizovane ćelije koje podržavaju ekstremno desničarsku partiju Zlatna zora.

Policija je, međutim, navela da je 10 od ukupno 15 policijskih službenika koji koji su privedeni tokom jednomesečne istrage imalo, na individualnoj osnovi, "direktne ili indirektne veze" sa navodnim ilegalnim aktivnostima pronacističke partije Zlatna zora.

Policajci su tokom interne istrage privedeni zbog sumnje da su prekršili zakone o vatrenom oružju i o drogama. Istraga je takođe ustanovila nagli porast stope nediscipline policajaca od 2009. godine.

Partija Zlatna zora postala je predmet istrage posle prošlomesečnog ubistva grčkog repera, levičara, koje je izvršio jedan aktivista te partije, podseća Beta. Lider Zlatne zore i dvojica poslanika te stranke uhapšeni su i čekaju suđenje po optužnici za članstvo u zločinačkoj organizaciji. Još šestorici poslanika Zlatne zore ukinut je poslanički imunitet od eventualne istrage.
XS
SM
MD
LG