Dostupni linkovi

SAD garantovale UN da ih neće špijunirati


Vlada SAD je garantovala UN da ne presreće i da neće presretati njihove tajne komunikacije, izjavio je u sredu portparol UN Martin Nezirski.

Nezirski je objasnio da su se UN obratile SAD zbog izveštaja da su Amerikanci prodrli u šifrovani sistem komunikacije UN, izveštava AFP.

"Nepovredivost diplomatskih misija, uključujući i Ujedinjene nacije, počiva na međunarodnom pravu pa se zato od svih država članica očekuje da se ponašaju u skladu s tim", istakao je Nezirski.

On, međutim, nije odgovorio na pitanja novinara o tome da li su SAD ranije prisluškivale poverljive video kontakte i telefonske razgovore generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, navodi Tanjug.

Nemački nedeljnik Špigel je avgusta ove godine objavio kako su SAD dešifrovale sistem komuniciranja UN sredinom prošle godine, posle čega su tokom tri nedelje dekodirale na stotine poverljivih kontakata.

Prema tvrdnjama uzbunjivača Edvarda Snoudena, NSA je navodno 2011. otkrila da i kineska tajna služba prisluškuje komunikacije UN.

Prema pisanju Špigla na udaru američke špijunaže bila je misija EU u UN. Prema informacijama nekih drugih medija, SAD su špijunirale i francusku i nemačku misiju u UN.
XS
SM
MD
LG