Dostupni linkovi

Nemačka negira da je špijunirala SADŠef nemačke obaveštajne službe (BND) Gerhard Šindler (Sćindler) negirao je danas navode svog kolege iz SAD Džejmsa Klapera da su iz nemačke ambasade u Vašingtonu prisluškivani razgovori američkih građana.

S druge strane, delegacija vlade i obaveštajnih službi Nemačke danas bi trebalo da se u Vašingtonu sastane s predstavnicima američke vlade kako bi dobila objašnjenja o navodima prema kojima je NSA prisluškivala telefonske razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako je nemačkoj agenciji Dpa rekao jedan neimenovani izvor, nemačka vlada želi da sa Amerikancima postigne dogovor o tome da SAD prestanu sa špijuniranjem nemačke vlade i njenih diplomatskih predstavništava.

Jedan od direktora američke obaveštajne službe Kit Aleksander je juče pred Kongresom negirao da je NSA prisluškivala telefonske razgovore u Evropi i naveo da je sve podatke dobila od svojih "evropskih partnera".

Bivši saradnik NSA Edvard Snouden je u još u julu izneo tvrdnje da da su agenti NSA sarađivali sa Nemačkom i drugim evropskim zemljama.
XS
SM
MD
LG