Dostupni linkovi

Merkelova poslala delegaciju u Vašington



Nemačka delegacija obaveštajnih zvaničnika doputovala je u Vašington radi razgovora sa američkim zvaničnicima o navodima da je američka obavještajna služba prisluškivala mobilni telefon kancelarke Angele Merkel.

Merkelin savetnik za spoljnu politiku Krištof Hojzgen i koordinator nemačkih obaveštajnih službi Ginter Hajs razgovaraće sa američkim kolegama u Beloj kući.

Šef američke Nacionalne obavještajne službe Džejms Klaper rekao je ranije da je ključni cilj špijunskih operacija dobijanje informacija o namerama stranih lidera.

Nemački mediji izvestili su da je Merkelin telefon prisluškivan više od deset godina i da je ta operacija prekinuta pre samo nekoliko meseci, preneo je Bi-Bi-Si.

U dokumentima koje je medijima dostavio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden navodi se da su američke službe špijunirale i telefonske razgovore u Francuskoj i Španiji.

Američki zvaničnici su rekli da je ovaj sastanak rezultat novog dogovora između Merkelove i predsednika SAD Baraka Obame o produbljivanju američko-nemačke saradnje o obaveštajnim poslovima.
XS
SM
MD
LG