Dostupni linkovi

Svedoci o zločinima Severne Koreje


Tim UN koji istražuje navode o zločinima protiv čovečnosti počinjenim u Severnoj Koreji nastavlja da prikuplja dokaze, saslušavajući potencijalne svedoke u SAD.

Tročlani panel UN, koji predvodi australijski sudija Majkl Kirbi, danas i sutra će saslušati u Vašingtonu svedočenja oko 150 Severnokorejaca i nevladinih stručnjaka, posle sličnih saslušanja u Seulu, Tokiju i Londonu.

Ekipa UN je proteklog leta u Južnoj Koreji prikupila iskaze ljudi prebeglih iz Severne Koreje o sistematskim silovanjima, ubistvima, prebijanjima i mučenjima u gulagu u kojem se, kako se procenjuje, nalazi između 80.000 i 120.000 političkih zatvorenika.

Logori za prevaspitavanje u Severnoj Koreji postoje od kraja 1950-ih godina, i u njima su zatvoreni "nelojalni" ili "politički nekorektni" građani i članovi njihovih porodica, navodi Asošiejted pres.

Zadatak istražnog tima UN jeste da pribavi dokaze o zločinima protiv čovečnosti, a preporuka istražitelja, koja bi trebalo da bude predstavljena u martu, biće razmotrena u UN.

Kirbi je juče rekao Generalnoj skupštini UN da dosad prikupljeni dokazi ukazuju na "široko rasprostranjeno sistematsko i masovno kršenje ljudskih prava".

Prema njegovim rečima, u Severnoj Koreji postoje najmanje četiri logora za političke zatvorenika.

"Međunarodna zajednica će morati da pokaže odgovornost i donese odluku o preduzimanju konkretnih akcija" kako bi zaštitila severnokorejski narod, rekao je Kirbi.
XS
SM
MD
LG