Dostupni linkovi

Otvoren tunel ispod Bosfora



Turska je danas zvanično otvorila tunel ispod Bosforskog moreuza, koji predstavlja prvu podvodnu vezu između dva kontinenta.

Ambiciozni građevinski projekat, kojeg je vlada u Ankari nazvala "projektom veka", povezuje evropsku i azijsku stranu Istanbula i koštao je oko tri milijarde evra.

Turska je tako ispunila san otomanskog sultana od pre 150 godina. Ukupna dužina tunela je 13,6 kilometara, uključujući deonicu od 1,4 kilometara ispod Bosfora, koji povezuje Crno more sa Mramornim.

Na dubini od preko 55 metara, ovaj tunel je, prema rečima zvaničnika, najdublji podzemni železnički tunel takve vrste u svetu.

Ideju o tunelu je prvi put izneo sultan Abdul Medžid 1860, ali tehnički uslovi i oprema u dato vreme nisu bili dovoljno dobri da bi projekat bio pokrenut.

Tunel spada među nekoliko velikih infrastrukturnih projekata pokrenutih pod vladom turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koja je doprinela pokretanju turske ekonomije, ali je takođe izazvala proteste javnosti, budući da lokalno stanovništvo tvrdi da planovi urbanog razvoja primoravaju ljude da napuste domove, kao i da ugrožavaju životnu okolinu.

Turski zvaničnici se nadaju da će, uz kapacitet da s jedne na drugu stranu Istanbula prebaci 1,5 miliona putnika dnevno, tunel značajno olakšati hronične probleme u saobraćaju turske prestonice i smanjiti opterećenost dva mosta koji trenutno povezuju evropsku i azijsku stranu grada.
XS
SM
MD
LG