Dostupni linkovi

Oficir UN: Bili smo taoci i živi štit VRS od NATOKanadski oficir Patrik Rekner (Patrick Rechner) svedočio je danas na suđenju Ratku Mladiću u Tribunalu u Hagu da je njega i druge pripadnike Unprofora u proleće 1995. godine Vojska Republike Srpske uzela za taoce i koristila kao "živi štit" od napada NATO iz vazduha.

Rekner koji je tada bio šef nenaoružanih vojnih posmatrača UN na Palama, izjavio je da su ga srpski vojnici zarobili 25. maja 1995, na dan napada avijacije NATO na objekte i instalacije VRS.

Svedok je rekao da je Nikolas Ribić, Kanađanin srpskog porekla, u "regularnoj uniformi VRS" zapretio zarobljenim posmatračima i njihovoj komandi da će ih ubiti, ako NATO nastavi napade.

Mladić (70), tadašnji komandant VRS, optužen je za uzimanje više od 200 "plavih šlemova" i posmatrača UN za taoce, krajem maja i početkom juna 1995. Po optužnici, snage bosanskih Srba izložile su taoce kraj svojih objekata i instalacija kao "živi štit" od napada NATO.

Rekner je ispričao da su posmatrači UN 26. maja, s lisicama na rukama odvedeni do Jahorinskog potoka gde su ih srpski vojnici vezali za stubove i vrata skladišta municije.

Zarobljenicima su, kako je rekao, srpski vojnici ponovili da će "umreti zbog NATO" ako Alijansa nastavi napade.

Reknera je, vezanog za stub u Jahorinskom potoku, video i Karadžićev savetnik Zametica, s kojim je često kontaktirao. Na primedbu kanadskog oficira da je "šokiran" tretmanom, Zametica mu je odgovorio da su se "vremena promenila".

Zametica je danas svedočio na suđenju Radovanu Karadžiću, negirajući da je pripadnicima UN ikada prećeno smrcu i tvrdeći da su bili tretirani kao "ratni zarobljenici".

Zarobljeni su potom vraćeni u kasarnu na Jahorini gde su ostali do oslobađanja, 18. juna 1995.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović tvrdio je, u unakrsnom ispitivanju, da su Reknera i druge pripadnike UN, 25. maja 1995, zarobile "paravojne snage" i da VRS "nije imala nikakve veze s tim".
XS
SM
MD
LG