Dostupni linkovi

Server: U BiH se plaše puta u EU


Američki analitičar i profesor Danijel Server izrazio je bojazan da u BiH ima "mnogo političara koji nisu zainteresovani za evropski put".

On je ocenio da je njihov stav delimično takav zbog straha od borbe protiv korupcije.

Server je za "Dnevni avaz" rekao da postoje političari koji nisu istinski zainteresovani za EU, a delom i zbog ispunjavanja uslova iz poglavlja 22. i 23. pregovora s Unijom, koji zahtevaju uspostavljanje pravne države i odlučni obračun s korupcijom i kriminalom.

On smatra da je sprovodjenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić - Finci" teško političko pitanje koje se tiče odnosa snaga u BiH.

"Rešavanje problema 'Sejdić - Finci' poremetiće raspodelu moći u BiH. Sadašnje snage odbijaju da budu oslabljene na bilo koji način. Stoga se i predlozi za implementaciju prave tako pažljivo da sadašnji centri moći barem zadrže svoj uticaj u državi, ako ga već ne mogu povećati", ocenio je Server.

Pri tom, kako ističe, potpuno je zanemarena suština sprovodjenja presude, njen duh po kojem bi trebalo svi gradjani da budu jednaki pred zakonom.

On je pohvalio odluku Evropske komisije da, režući finansijske fondove za pomoć BiH, uputi oštru poruku političarima da njihova nemogućnost dogovora neće ostati bez posledica.
XS
SM
MD
LG