Dostupni linkovi

Japan: Ponašanje Kine ugrožava mir


Ponašanje zvaničnog Pekinga u sporu sa Tokijom oko spornih ostrva ugrožava mir, izjavio je danas japanski ministar odbrane Itsunori Onodera, nakon što je juče Kina upozorila da bi navodni japanski plan za obaranje kineskih bespilotnih letelica bio jednak "objavi rata".

Komentari ministra Onodere bi mogli dodatno da podstaknu strahovanja da su Japan i Kina sve bliže konfliktu oko spornih ostrva u Istočnom kineskom moru, prenela je agencija AFP.

"Verujem da upadi Kine u teritorijalne vode oko grupe ostrva Senkaku spadaju u 'sivu zonu' između mira i vanredne situacije", rekao je Onodera u razgovoru sa novinarima danas u Tokiju.

Zvanični Tokio i Peking se spore oko pomenute grupe ostrva otkad je Tokio u septembru 2012. kupio tri ostrva od jednog privatnog japanskog vlasnika.

Prošle nedelje su japanski mediji izvestili da je premijer Šinzo Abe dao zeleno svetlo planovima za napad na bespilotne letelice koje ne postupe u skladu sa upozorenjima da napuste japanski vazdušni prostor.

Prethodno je jedna takva letelica uočena na putanji prema jugu Japana. Privatno su japanski političari izrazili uverenost kako nema sumnje u poreklo te letelice i podsetili da je poznato kako Kina razvija flotu bespilotnih letelica.
XS
SM
MD
LG