Dostupni linkovi

Roditelji i učenici iz Vrbanjaca krenuli na proteste u Sarajevo


Bošnjački povratnici u Vrbanjce, opština Kotor Varoš, ukupno oko stotinu roditelja i djece koja pohađaju područnu osnovnu školu Sveti Sava, kao što su i najavili jutros su krenuli put Sarajeva.

Oni će se pridružiti roditeljima i djeci iz Konjević Polja koji već treću nedjelju protestuju ispred Ureda visokog predstavnika zbog odbijanja Ministarstva prosvjete RS da u nastavni plan uvrsti grupu nacionalnih predmeta i time ispoštuje privremeni sporazum sklopljen između entiteta 2002. godine, kojim se bošnjačkim i hrvatskim učenicima u RS-u, odnosno srpskim učenicima u Federaciji BiH garantuje pravo na pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta.

Iako u područnoj OŠ Sveti Sava u Vrbanjcima bošnjački učenici čine blizu 57 posto ukupne učeničke populacije, a u svakom razredu ima preko 18 učenika Bošnjaka, čime su ispunjeni uvjeti iz privremenog sporazuma, ministar prosvjete RS Goran Mutapdžija odbio je ispuniti obećanje svog prethodnika Antona Kasipovića i omogućiti učenicima nastavu iz grupe nacionalnih predmeta.Bošnjački povratnici odlučno odbijaju, kako kažu, ovaj vid prisilne asimilacije i ističu da su ogorčeni položajem povratničke populacije na području opštine Kotor Varoš.
XS
SM
MD
LG