Dostupni linkovi

Hejg se nada početku pregovora Srbije u januaru, pozdravlja SSP sa Kosovom


Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg u ponedeljak je ohrabrio Srbiju o početku njenih pristupnih pregovora sa EU u januaru 2014. na osnovu ostvarivanja daljeg napretka u sprovođenju dijaloga Srbija-Kosovo uz posredovanje EU, saopštio je Forin Ofis posle Hejgovog razgovora s premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Londonu.

Hejg je, kako se navodi u saopštenju, tokom razgovora s Dačićem, pozdravio napredak Srbije u sprovođenju sporazuma u dijalogu s Kosovom, uz posredovanje EU, postignut od njegove poslednje posete Beogradu maja ove godine.

Britanski premijer je podstakao Beograd na "pozitivno angažovanje" narednih meseci, uključujući pružanje podrške lokalnim izborima na Kosovu i dalje sprovođenje sporazuma postignutih u brisalskom dijalogu.

On se u ponedeljak u Londonu susreo i sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom u Londonu i pozdravio početak pregovora Kosova sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Hejg je posle sastanka s Jahjagom rekao da je veoma zadovoljan što je Kosovo danas počelo pregovore sa EU o SSP i ukazao da će to biti sporazum širokog opsega - koji pokriva političku, socijalnu i ekonomsku saradnju.

"Kao što sam rekao predsednici Jahjagi danas popodne, ovo je istorijski trenutak za Kosovo, prvi veliki međaš na putu Kosova ka EU", rekao je Hejg, piše u saopštenju.
XS
SM
MD
LG