Dostupni linkovi

Hrvatsko tužilaštvo pokreće predistragu u slučaju Perković


Hrvatsko tužilaštvo pokrenuo je predistragu, da bi utvrdilo da li je bivši šef UDBE Josip Perković odgovoran za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića koji je ubijen u Njemačkoj 1983. godine.

Perkovićev advokat Ante Nobilo izjavio je da je zadovoljan takvim raspletom situacije, jer to znači da će mu vjerovatno biti suđeno u Zagrebu, a ne u Minhenu.

Sabor Hrvatske prošloga tjedna je odobrio pokretanje postupka projmene Ustava kojima bi se najvišim pravnim aktom propisalo nezastarevanje krivičnog djela teškog ubojstva, uključujući i politički motivirana ubojstva.

Hrvatska je uoči ulaska u EU u julu ove godine ograničila primjenu evropskog naloga za hapšenje na krivična djela počinjena poslije augusta 2002. godine, što je dovelo do sukoba s Evropskom komisijom i prijetnji sankcijama Hrvatskoj.

Pod prijetnjama sankcija Zagreb pristaje da se 1. januara 2014. godine evropski nalog primjenjuje bez spornog vremenskog ograničenja.

Hrvatska je dva puta pokušala Perkovića procesuirati za ubojstva iz vremena bivše Jugoslavije, ali su tužbe odbačene, a slučaj zastario.
XS
SM
MD
LG