Dostupni linkovi

Češka: Pobeda socijaldemokrata, teško do nove vlade


Na vanrednim parlamentarnim izborima u Češkoj najviše glasova je osvojila Češka socijaldemokratska stranka, a predstavnici sedam stranaka ući će u parlament, konačni su nezvanični rezultati izbora, koje je u subotu uveče objavio Ured za statistiku.

Izborna pobeda socijaldemokrata i 50 poslanika koje će imati u novom sazivu donjeg doma od 200 članova znatno je manje ubedljiva od očekivane, i stranku i njenog lidera Bohuslava Sobotku čekaju vrlo komplikovani i dugi pregovori o sastavljanju nove vlade, prenosi Beta.

Pravi pobednik izbora je prema ocenama analitičara Akcija nezadovoljnih građana (ANO), koju je pre dve godine osnovao najbogatiji Slovak, češki državljanin, milijarder Andrej Babiš.

ANO je osvojila 18,65 odsto glasova i 47 poslanika a treća po osvojenim glasovima je Komunistička stranka češke i Moravske sa 14,91 odsto osvojenih glasova što joj daje 33 poslanika. Desnica koja je vladala češkom poslednjih sedam godina odlazi u opoziciju. TOP09 bivšeg šefa diplomatije Karela švarcenberga osvojila je 11,99 odsto glasova i imaće 26 poslanika a Građanska demokratska stranka, do ovih izbora vodeća snaga desnice, spala je na 7,72 odsto glasova i 16 poslanika.

U Poslaničkom domu svojih 14 poslanika, na osnovu 6,88 odsto osvojenih glasova, imaće još jedna nova stranka, Zora, biznismena u turizmu Tomio Okamure koji je u kampanji privukao birače podložne populističkim parolama, među ostalima protiv romske manjine.

Sedma stranka koja je uspela da pređe prag od pet odsto glasova neophodnih za prolaz u parlament su demohršćani, Hrišćanska demokratska unija - češka narodna stranka koja je osvojila 6,78 odsto glasova i imaće 14 poslanika nakon tri godine koje je provela van parlamenta.
XS
SM
MD
LG