Dostupni linkovi

Češki izbori: Pobeda levice, sedam stanaka u Parlamentu


Vanredni parlamentarni izbori doneli su očekivanu pobedu Češke socijaldemokratske stranke, ali čak sedam stranaka u uspelo je udje u parlament od kojih dve potpuno nove, što nagoveštava nastavak nestabilnosti.

Pravo glasa na izborima imalo je više od osam miliona birača. Oni su ovog puta mogli da biraju izmedju skoro 6.000 kandidata iz 23 političke stranke i pokreta.

Favorit izbora CCSSD, prema rezultatima sa 98,5 odsto birališta, vodi sa 20,66 odsto glasova, što je manje nego na ranijim izborima a daleko od manje od očekivane trećine glasova, javlja Beta.

Partija češkog biznismena Andreja Babiša ANO osvojila je 18,70 odsto glasova. Na trećem mestu je nereformisana Komunistička stranka Češke i Moravske koja je, bez obzira na antikomunističku kampanju umetnika i uglednih javnih ličnosti, dobila 15 odsto glasova.

Češka desnica će tako, posle sedam godina na vlasti, preći u opoziciju pošto je TOP09 bivšeg šefa diplomatije Karela švarcenberga osvojila 11,73 odsto glasova. Gradjanska demokratska stranka, koja je sedam godina davala premijere, osvojila je svega 7,64 odsto glasova.

Svoje poslanike u donjem domu koji ima 200 poslanika imaće i nova, populistička stranka Zora biznesmena Tomio Okamure. Nakon tri godine odsustva u parlament se vraća Hrrisćansko-demokratska unija - Češka narodna stranka koja je sa podmladjenim rukovodstvom osvojila 6,80 odsto glasova.

Najveći gubitnik izbora je partija predsednika Češke Miloša Zemana - Stranka prava gradjana, koja nije prešla cenzus od pet odsto. Toj partiji nije vredelo ni to što su se na njenoj listi kandidovali neki od ministara u tehničkoj vladi premijera u ostavci Jiržija Rusnoka.
XS
SM
MD
LG