Dostupni linkovi

Lideri EU obećali mjere za migranate


Lideri EU obećali su da će preduzeti "odlučnu akciju" da se ne bi ponovile tragedije kao nedavna u Mediteranu kada je u brodolomu poginulo više stotina migranata, ali kritičari smatraju da nijedan od predloženih koraka neće donijeti neophodnu promjenu.

Među mjerama, koje su usaglašene na kraju samita lidera EU u Briselu, jeste i jačanje pogranične agencije "Fronteks" i pronalaženje načina da se migranti odvrate od polaska na veoma opasan put preko Mediterana.

Nedavno ustanovljena radna grupa treba da u decembru podnese izvještaj sa konkretnim prijedlozima.

Lideri EU saglasili su se u zajedničkom tekstu da će djelovati na osnovu "solidarnosti i poštene podijele odgovornosti, da će uticati na suštinske uzroke priliva migranata pojačanjem saradnje sa zemljama njihovog porijekla, da će radnoj grupi dati instrukcije da utvrdi prioritetno djelovanje i da će u junu pokrenuti širu diskusiju o zakonima o migraciji i azilu".

Međutim, kritičari optužuju lidere EU da odgađaju neophodnu akciju i da time ugrožavaju nove živote.

"Vrijeme za djelovanje je sada, jer ukoliko lideri ne preuzmu odgovornost da iz osnova izmjene zakon o migraciji onda će u Sredozemnom moru ginuti još muškaraca, žena i djece", rekao je zvaničnik organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnel.
XS
SM
MD
LG