Dostupni linkovi

Nikolić zamrzao učešće na susretima Srbije, BiH i Turske


Predsednik Srbije Tomislav NIkolić zamrzao je učešće na trilateralnim susretima Srbije, BiH i Turske zbog izjave premijera Turske Redžepa Erdogana.

"Preuzimanjem predsedničke funkcije, preuzeo sam i dobre odnose sa Turskom, koje je uspostavio moj prethodnik, bivši predsednik Srbije. Trudio sam se da te odnose pretvorim u iskreno prijateljstvo dva naroda. Sve vreme sam upozoravao predsednika Turske da, u najmanju ruku, nije pristojno što turski zvaničnici traže od drugih država da priznaju "nezavisnost" Kosova", naveo je Nikolić.

Erdogan je tokom posete Prizrenu u sredu izjavio da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo". Kosovo i turski narod imaju istu istoriju i civilizaciju, rekao je Erdogan i dodao da "jezici, religija, lica mogu biti drugačiji" ali da smo svi "deca iste zemlje".

Predsednik Srbije naglašava da je "skandal koji je u Prizrenu napravio predsednik Vlade Turske grubo i bezobzirno rušenje uspostavljenih dobrih i prijateljskih odnosa, nepoštovanjem i grubim gaženjem suvereniteta Srbije, revidiranjem istorije".

Kemal Ataturkove ideje više nisu ideje rukovodstva Turske, dodaje Nikolić i poručuje:

"Očekujem da u Turskoj pobedi razum i da se Turska izvini Srbiji zbog ove agresije bez oružja. Do tada, kao predsednik Srbije, zamrzavam svoje učešće na trilateralnim susretima Srbije, BiH i Turske, zato što to nije skup ratnohuškačkih zemalja, već demokratskih država, koje državnički razum vodi ka miru na Balkanu“, zaključio je predsednik Srbije.

Ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozay rekao je danas da u ovom trenutku ne može komentarisati odluku Tomislava Nikolića da zamrzne učešće na trilateralnim susretima sa Turskom.

"Upravo sam čuo za tu odluku predsednika Srbije, o tome sada trebam obavestiti Ankaru i trenutno nisam u poziciji iznositi bilo kakav komentar", rekao je Bozay u telefonskoj izjavi Tanjugu.
XS
SM
MD
LG