Dostupni linkovi

Njemačka i Brazil spremaju nacrt rezolucije protiv špijunaže


Njemačka i Brazil pripremaju nacrt rezolucije Generalne skupštine UN u kojoj će biti zatraženo okončanje obimnog programa špijunaže i narušavanja privatnosti, izjavile su strane diplomate.

Bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost /NSA/ Edvard Snouden medijima je dostavio dokumente o obimnim programima prisluškivanja 35 stranih lidera i običnih građana.

Nekoliko diplomata UN izjavilo je da su njemačka i brazilska delegacija počele pripreme rezolucije.

"Rezolucija će, najvjerovatnije, dobiti ogromnu podršku u Generalnoj skupštini UN, pošto se nikom ne sviđa da ih NSA špijunira", rekao je neimenovani zapadni diplomata.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće kao one koje donosi Savjet bezbjednost, ali imaju široku međunarodnu podršku i značajnu moralnu i političku težinu.

Brazilski predsjednik Dilma Rusef i njemački kancelar Angela Merkel osudile su špijunažu, koje je vršila NSA.

Optužbe da je NSA pristupila više desetina hiljada razgovora francuskih građana i da je prisluškivala mobilni telefon Merkelove izazvali su negodovanje u Evropi.

Njemačka je ranije saopštila da će u Vašington poslati najviše rukovodioce obavještajnih službi da od Bijele kuće zatraže odgovor o optužbama.
XS
SM
MD
LG