Dostupni linkovi

Beograd zatražio od EU da reaguje zbog ugrožavanja izbora


Vlada Srbije zatražila je večeras od Evropske unije da hitno reaguje i spreči nastojanja vlasti na Kosovu da "izigraju" Briselski sporazum i ugroze održavanje lokalnih izbora u južnoj pokrajini.

"Vlada Srbije upozorava da prištinske vlasti masovno manipulišu biračkim spiskovima i uskraćuju desetinama hiljada interno raseljenih lica pravo na učešće na lokalnim izborima. Alarmantne manipulacije biračkim spiskovima privremenih kosovskih vlasti ogledaju se i u činjenici da na spiskovima ima više birača nego stanovnika u Pokrajini", navodi se u pismu.

Vlada je ocenila da se nepoštovanje Briselskog sporazuma ogleda i u višemesečnom opstruiranju izbora člana Centralne izborne komisije, kao i odbijanju da se izabere zamenik generalnog sekretara izborne komisije iz redova srpske nacionalnosti.

"Upornim kršenjem principa statusne neutralnosti izbornog materijala i zabranama zvaničnicima i članovima Vlade Srbije da posećuju Kosovo i Metohiju, privremene vlasti na Kosovu i Metohiji direktno opstruiraju dogovore iz Brisela i dovode u pitanje regularnost i održavanje lokalnih izbora", navodi se.

Dodaje se da su se pretnjama hapšenjima i krivičnim gonjenjem članova Vlade Srbije prištinske privremene vlasti stavile u funkciju protivnika Briselskog sporazuma i lokalnih izbora.

"Istovremeno, Priština organizuje direktno učešće premijera Turske i Albanije u izbornoj kampanji kosovskih albanskih stranaka. Vlada Srbije upozorava Evropsku uniju da ovakvim ponašanjem Priština stvara visoke bezbednosne rizike, zastrašuje kosovske Srbe i direktno radi protiv stabilizacije stanja", navodi se.

Vlada Srbije zatražila je od Brisela hitnu i neodložnu akciju na sprečavanju tih nepravilnosti koje dovode u opasnost sprovođenje Briselskog sporazuma i održavanje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.
XS
SM
MD
LG