Dostupni linkovi

Tunis: Počeo nacionalni dijalog o izlasku iz krize


"Nacionalni dijalog" između islamista na vlasti u Tunisu i opozicije, koji ima za cilj da zemlju izvede iz duboke političke krize, počeo je u petak poslijepodne, saopćio je sindikat UGTT, koji je glavni posrednik.

- Ovaj dan je važan u povijesti Tunisa. Čitav svijet nas gleda, a mi smo zabilježili prvi uspjeh zvaničnim pokretanjem nacionalnog dijaloga - izjavio je Husin Abasi, glavni tajnik sindikata, navodi se u saopćenju objavljenom prilikom otvaranja ovih pregovora iza zatvorenih vrata.

- Radit ćemo zajedno kako bi proveli mapu puta prema predviđenom roku i dogovorili se o ustavu, a ja se nadam da ćemo to brzo postići - dodao je on.

Cilj je nacionalnog dijaloga, koji je odgađan nekoliko puta, da se formira vlada od nezavisnih članova u tri naredne sedmice i da se usvoji ustav u roku od mjesec dana.

Dijalog mora da riješi političku krizu koja paralizira zemlju otkako je krajem jula ubijen opozicioner Mohamed Brahmi, čije ubistvo se pripisuje džihadističkom pokretu koji je s napadima učestao nakon revolucije u januaru 2011.
XS
SM
MD
LG