Dostupni linkovi

Vučić traži da se Erdogan izvini Srbiji


Izjava turskog premijera da je Kosovo njegova druga zemlja izazvala je oštre reakcije državnog vrha Srbije. Vučić traži da se Erdogan izvini. Dačić ocenjuje da je izjava nediplomatska, a Stefanović da je reč o skandalu. MIP ocenio da takve izjave ne mogu biti prijateljske.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručuje da Kosovo nije Turska i traži hitno izvinjenje od premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koji je rekao da je Kosovo njegova druga zemlja.

"Smatram da je ta izjava veliki skandal i tražim hitno javno izvinjenje Turske i njenog premijera Erdogana. To je nedopustivo ponašanje u međunarodnim odnosima i treba videti kakve će biti reakcije drugih zemalja", rekao je Vučić iz Tel Aviva za Naše novine i naglasio da Erdogan vrlo dobro zna "da Kosovo nije tursko još od balkanskih ratova".

Vučić kaže da Erdoganova izjava samo pokazuje kakve su stvarne namere nekih zemalja u okruženju.

Vicepremijer je dodao da Srbija treba da reaguje oštro, ali razumno. "Naš je zadatak da delujemo racionalno, ali da sa druge strane učinimo sve da ovakve i slične izjave naiđu na široku osudu međunarodne zajednice", istakao je Vučić.
XS
SM
MD
LG