Dostupni linkovi

Češka Republika: počinju vanredni izbori



Više od osam miliona čeških birača pokušaće danas i sutra da na vanrednim izborima za Poslanički dom parlamenta okonča duboku političku krizu, ali očekivano jačanje opozicione levice ne mora da znači novu stabilnu vladu, javlja agencija Beta.

Po predizbornim anketama, jasan favorit izbora je Češka socijaldemokratska stranka kojoj ankete predviđaju između 22 i 26 odsto glasova.

Uprkos antikomunističkim inicijativama, koncertima i drugim maifestacijama, podršku od oko 15 do 17 odsto birača ima i saveznik socijaldemokrata koji bi dao podršku vladi levice – nereformisana Komunistička stranka Češke i Moravske.

Formiranje jake vlade otežava to što bi, po predizbornim anketama, u Poslanički dom moglo da uđe rekordnih osam političkih partija.

Među njima je, kao treća najjača i kao najveća nepoznanica, stranka ANO jednog od najbogatijih tajkuna u Češkoj i najbogatijeg Slovaka - Andreja Babiša.

Nakon sedam godina na vlasti, desnica je pred odlaskom u opoziciju.

Za 200 poslaničkih mesta 23 stranke nude čak 6.000 kandidata, 1.000 više nego na prethodnim izborima. Među kandidatima je 27 odsto žena.

Nezvanični rezultati čeških izbora biće poznati već u subotu uveče, a zvanični će biti objavljeni iduće srede.
XS
SM
MD
LG