Dostupni linkovi

Šarif protiv napada bespilotnim letjelicamaPakistanski premijer Navaz Šarif koji je u službenom posjetu Washingtonu, zatražio je od predsjednika Baracka Obame da zaustavi napade bespilotnim letjelicama. Američki predsjednik nije posebno spomenuo to pitanje pred novinarima, a u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon sastanka kaže se da su odnosi dviju zemalja utemeljeni na principima poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Od 2004. između 2.000 i 4.700 ljudi, među kojima stotine civila, ubijeno je u više od 300 napada bespilotnim letjelicama, u plemenskim zonama na sjeverozapadu Pakistana. Šarif je već u utorak u govoru na jednoj konferenciji u Washingtonu naglasio da korištenje bespilotnih letjelica nije samo kršenje suvereniteta zemlje već ide i nauštrb pakistanske borbe protiv terorizma.

Obama je također obećao da će raditi na sporazumu s Afganistanom za razdoblje nakon 2014. koji će biti dobar i za Pakistan. Do kraja 2014. iz Afganistana treba otići oko 87.000 vojnika NATO-a. Obama je izrazio uvjerenost u skoro postizanje sporazuma s afganistanskim vlastima, koji će biti ne samo dobar za Afganistan, nego će dugoročno štititi i Pakistan.
XS
SM
MD
LG