Dostupni linkovi

Parlament BiH o smjeni kadrova iz SDS-a


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Inicijativu poslanika iz Kluba SNSD-a za potrebom rekonstrukcije Vijeća ministara BiH (smjena ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zamjenika ministra odbrane BiH i zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH).

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta uputio je 18. septembra predsjedavajućem tog doma Denisu Bećiroviću inicijativu za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirka Okolića i zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmile Mitrović.

Kako je navedeno u inicijativi, Klub poslanika SNSD-a smatra da ima opravdane razloge za smjenu navedenih članova Vijeća ministra BiH "zbog neispunjenja programa, planova i obaveza preuzetih stupanjem na dužnost kao i narušavanjem međustranačkih dogovora koji su i doveli do njihovog imenovanja i nedovoljnog zastupanja interesa RS-a u institucijama BiH".

Vijeće ministara BiH jučer je većinom glasova podržalo ovu Inicijativu Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH, ali iznenađujuće, za smjenu Mirka Šarovića nisu glasali ministri SDP-a Lagumdžija i Damir Hadžić, i SBB-a Fahrudin Radončić, te sam Mirko Šarović.

Prenese li se glasanje iz Vijeća ministara na parlament, tj. ako SDP, SBB i SDS ne podrže smjenu ministara i zamjenika ministara SDS-a, a ako se zna da ni SDA neće podržati rekonstrukciju Vijeća ministara, onda rekonstrukcije neće ni biti.

Jučer, nakon glasanja u Vijeću ministara iz SNSD-a se čulo kako oni i dalje nisu zabrinuti za ishod smjene kadrova SDS-a, te se pozivaju na međustranačke dogovore koje imaju sa strankama od kojih očekuju podršku.

Na sjednici Predstavničkog doma BiH predviđeno je razmatranje Informacije o kršenju Ustava BiH u Republici Srpskoj zbog neorganiziranja nastave iz tzv. nacionalne grupe predmeta u školama Konjević-Polju i drugih škola.
XS
SM
MD
LG