Dostupni linkovi

Dačić za BHT1: Treba rušiti berlinske zidove


Premijer Republike Srbije Ivica Dačić, u intevjuu za BHT 1, izjavio je da možda treba razmisliti o osnivanju regionalne fudbalske lige, odgovarajući, nakon političkih tema, na "neobaveznija" pitanja novinarke Sanele Prašović Gadžo.

Nakon što je podsjetila da je fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila nedavno plasman na naredno svjetsko prvenstvo u Brazilu, novinarka je Dačiću poklonila dres sa imenom priznatog bh. reprezentativca Edina Džeke i pozvala premijera Srbije da navija iduće godine za bh. reprezentaciju.

"Svakako", odgovorio je on, a kad mu je, nakon opaske da će Srbija prije BiH biti primljena u Evropsku uniju zaželjela uspješne pregovore u tom smislu, rekao je: "Ne znam kome će biti bolje"(Bosni i Hercegovini u Brazilu ili Srbiji u Evropi).

U setu političkih tema o odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine te Srbije i Hrvatske, pozivao je na regionalnu saradnju prvenstveno zbog zajedničkog interesa - evropskih integracija.

"S Bosnom i Hercegovinom smo veoma normalizovali odnose", kazao je između ostalog Dačić i za kraj novembra najavio zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

U perspektivi, najavio je i zajedničku sjednicu srbijanske i makedonske vlade a za Hrvatsku kazao da se odnosi s tom zemljom pokušavaju normalizirati, kao i da je obnovljena saradnja sa Slovenijom koja po njemu, sve više pokazuje znake "vraćanja" jer njeno tržište nije Njemačka već regionalne zemlje.

Po Dačiću, odnosi u regionu, i pored problema, odavno nisu bili bolji, a relacije Srbija - Hrvatska - Bosna i Hercegovina, pa i Crna Gora, ključne su za regionalnu budućnost.

Srbijanski premijer zalaže se za povlačenje tužbi između njegove zemlje i Hrvatske jer "ročišta i procesi" nakon 20 godina nemaju smisla, kako smatra.

"Treba rušiti 'berlinske zidove'", kazao je nakon konstatacije da i hrvatski predsjednik Ivo Josipović misli da dvije zemlje treba brže da normalizuju odnose.

Značajan dio ovog intervjua za BHT 1, odnosio se na pitanje Kosova.

Dačić nije želio reći kako po njegovom mišljenju može izgledati konačno rješenje tog bolnog srbijanskog problema.

"Stvari treba dogovoriti pa onda izlaziti u javnost. U ovom trenutku, osim statusa quo, niko ne vidi drugo rješenje, ali to stanje je za nas neprihvatljivo. Što više treba da normalizujemo odnose s Kosovom u životnim stvarima koje se tiču građana. Treba pronaći uzajamno prihvatljivo rješenje u narednim godinama", rekao je između ostalog srbijanski premijer.
XS
SM
MD
LG