Dostupni linkovi

Obustavljeno državno finansiranje Zlatne zore


Grčka skupština izglasala je sinoć suspenziju državnog finansiranja neonacističke partije Zlatna zora, pošto se šest njihovih poslanika suočilo sa optužbama povezanim sa "formiranjem kriminalne organizacije", javile su agencije.

Ta mera usvojena je sa 235 glasova od ukupno 300 poslaničkih mandata, a na predlog 18 poslanika PASOK-a.

Usvojenim amandmanima omogućeno je neograničeno zamrzavanje finansiranja stranaka čije rukovodstvo je optuženo za umešanost u rad kriminalnih grupa ili terorizma, navodi Asošijeted pres.

Zlatna zora uzdržala se od glasanja, naglašavajući da će obustavljanje finansiranja samo zakočiti njihove građanske inicijative kao što je dodeljivanje hrane "samo Grcima" i doniranje krvi.

"Ova mera je neustavna i nezakonita", rekao je poslanik te stranke Ilijas Kasidijaris tokom diskusije.

Rojters ističe da je u pitanju najnoviji napor vlade da zavede red sa partijom koja je žigosana kao "neonacistička kriminalna banda".

Zlatna zora je povećala rejting na talasu protesta protiv oštrih mera štednje i raspoloženju prema migrantima i postala treća po popularnosti, do ubistva levičarskog 34-godišnjeg muzičara Pavlosa Fisasa za koje je optužen jedan pristalica Zlatne zore, podseća britanska agencija.

Grčka je namenila 11 miliona evra za parlamentarne stranke u 2013. godini od čega 873.000 evra za Zlatnu zoru.
XS
SM
MD
LG