Dostupni linkovi

Daviddi: Presuda "Sejdić-Finci" prioritet


Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi naveo je danas da je Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH" ponovo je izdvojena kao najveći problem BIH u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Evropska komisija objavila je Izvještaj o napretku BiH u 2013. godini, u kom se navodi da se ova odluka mora hitno provesti kako bi amandmani na Ustav BiH i Izborni zakon bili doneseni najkasnije do aprila 2014. godine.

"Vrlo malo napretka je ostvareno u proteklih 12 mjeseci. Implementacija presude 'Sejdić Finci' nije izvršena i to je jedan od političkih prioriteta", kazao je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi na konferenciji za novinare.

Daviddi je naveo da je Protokol o saradnji između tužilaštava BiH, Srbije i Hrvatske značajan napredak, kao i napredak u pogledu Sarajevske deklaracije i procesa za izbjeglice i raseljene osobe.

Iz EU, također, navode da je porastao politički i finansijski pritisak na medje kao I da je i dalje raširena diskriminacija homoseksualnih, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba je i dalje raširena.
XS
SM
MD
LG