Dostupni linkovi

U akciji "Elenika" 71 uhićena osoba


Istraga talijanske policije o mreži krijumčara heroina koja je razbijena jučer kada je uhićen čak 71 osumnjičeni utvrdila je kako je Bosna i Hercegovina poslužila kao baza za regrutiranje krijumčara, prenosi danas sarajevski Dnevni avaz.

U akciji pod kodnim nazivom Elenika u BiH je juče privedeno pet osoba a policijske racije i privođenja istodobno su izvedene i u Hrvatskoj, Albaniji, Sloveniji, na Kosovu te u Crnoj Gori a najopsežnije operacije provedene su u Italiji.

Prema dostupnim informacijama policija je uspjela zaplijeniti oko 200 kilograma heroina te 500 kilograma marihuane a sva ta droga u Italiju je dospjela iz Afganistana.

Avazovi izvori pojasnili su kako je istraga o ovoj krijumčarskoj mreži trajala punih osam godina a policijska istraga bila je koncentrirana na Peskaru gdje je bilo glavno sjedište krijumčara.

Mrežu krijumčara zapravo su činile tri zločinačke organizacije uključujući i one s područja zapadnog Balkana koje su zajednički djelovale kontrolirajući europsko tržište ilegalnim narkoticima.

Nacionalna uprava talijanske policije za borbu protiv mafije uspjela je među krijumčare ubaciti četiri svoja agenta koji su dokaze prikupljali punih osam godina.
XS
SM
MD
LG