Dostupni linkovi

Ešton: EU želi uspeh Srbiji i početak pregovora u januaru


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je izjavila u ponedeljak uveče u Luksemburgu da je sveukupni napredak Srbije ove godine bio istorijski i da EU želi da Srbija uspe na evropskom putu i da se najkasnije u januaru pokrenu pregovori o članstvu.

Postoje neka pitanja oko izbora na Kosovu o kojima se mora još razgovarati, ali svi žele da ti izbori budu veoma uspešni i da na njima učešće bude masovono, rekla je Ešton posle zasedanja Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, prenosi Beta.

Premijer Srbije Ivica Dačić, koji je predvodio srpsku delegaciju, rekao je da Beograd veruje da će pregovori o članstvu s EU početi do kraja ove ili najkasnije početkom iduće godine.

Dačić je naglasio da to znači da "Srbija želi da zasluži to članstvo time što će izgraditi demokratsko društvo u koje će Evropa, figurativno rečeno, doći pre našeg ulaska u EU".

"Cilj srpske vlade će biti što brži ulazak u EU i time puna primena merila za unutrašnje reforme, isto kao i primena sporazuma Beograd-Priština i što veća normalizacija odnosa s Prištinom", objasnio je Dačić.

Odgovarajući na pitanja novinara, evropski komesar Štefan File je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dačićem i Eštonovom stavio do znanja da se o kvoti za izvoz hrvatskih cigareta u Srbiju po ulasku Hrvatske u EU razgovaralo već ranije u Briselu.

"Sad to treba i ozvaničiti", objasnio je File i dodao da je to "suštinski neutralan postupak i ne znači dalju liberalizaciju trgovine".
XS
SM
MD
LG