Dostupni linkovi

SSP ostaje centar odnosa EU i Srbije na putu ka članstvu


Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) ostaće centar odnosa EU i Srbije na njenom putu ka članstvu u Uniji, saopšteno je u ponedeljak uveče u Luksemburgu posle prvog sastanka Saveta za implementaciju SSP, na kom Srbiju predstavlja premijer Ivica Dačić.

U saopštenju objavljenom posle sastanka, EU ističe da je u kontekstu daljeg napretka Srbije ka EU važno da budu primenjeni sporazumi od 19. aprila, kao i ostali postignuti tokom dijaloga Beograda i Prištine. EU je pozdravila napore obe strane da se obezbedi uspešno sprovođenje lokalnih izbora na Kosovu, 3. novembra, navodi se u saopštenju.

Savet za implementaciju SSP pozdravio je stupanje na snagu tog sporazuma 1. septembra i pohvalio Srbiju za napredak tokom 2013. na njenom putu ka EU. EU je ukazala da je SSP važan korak za proces evropskih integracija Srbije, koji obezbeđuje širok okvir u kojem će EU i Srbija pojačati saradnju prema kriterijumima koji važe za političku, privrednu i pravnu oblast.

Savet za implementaciju SSP je ukazao da taj sporazum predviđa pravila za sveobuhvatnu saradnju Srbije i EU, naglasivši da će pomoći Srbiji da sprovede standarde EU u ključnim oblastima politike.

"To će omogućiti Srbiji da svoje zakonodavstvo uskladi da standardima EU, što će pokrenuti novi zamah u srpskoj ekonomiji i ekonomsku dobrobit za njene građane, kao i dodatne mogućnosti za kompanije iz EU", ističe se u saopštenju.

Savet za implementaciju SSP je pozitvno ocenio proces u septembru započetog skrininga, koji je počeo poglavljima koja se tiču pravosuđa, osnovnih prava, pravde, slobode i bezbednosti, kako bi olakšali i ubrzali napredak u pristupnim pregovorima.

Prvim sastankom Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU predsedavala je Ketrin Ešton.
XS
SM
MD
LG