Dostupni linkovi

Mediji: Nemačka će podržati Tursku ka EU


Nemačka će odustati od protivljenja otvaranju novog poglavlja razgovora o članstvu EU sa Turskom, javio Rojters, pozivajući se na izvor blizak nemačkoj vladi.

Izvor blizak nemačkoj vladi rekao je da će Berlin odustati od protivljenja, naveo je Rojters.

Britanska agencija navodi da su izvori EU najavili mogućnost odlučivanja o novoj rundi razgovora sa Turskom početkom novembra.

Evropska komisija preporučila je u svom novom godišnjem izveštaju o napretku "udisanje novog života" u pokušaje Ankare, iako je rekla i da je Turska upotrebila preteranu silu za gušenje antivladinih protesta ranije ove godine.

Vlade EU razmotriće izveštaj EK na sastanku 22. oktobra i diskutovati o početku razgovora, navodi Rojters.

Turska je počela pregovore o pridruživanju EU 2005, 18. godina nakon apliciranja, međutim progres je usporen nizom političkih prepreka, uglavnom zbog Kipra i protivljenja turskom članstvu u Nemačkoj i Francuskoj.

Britanska agencija podseća da je u Turskoj šest osoba poginulo, a više od 8.000 povređeno u dvonedeljnim sukobima u protestima protiv vlade u junu.

Turski ministar za pitanje EU Egemen Bagis odbacio je kritiku načina na koji je postupala vlada u protestima i rekao da je "nesporno da je Turska sada bliža nego ikada standardima EU, kada je reč o demokratiji, ljudskim pravima i ekonomskom razvoju".
XS
SM
MD
LG