Dostupni linkovi

Obeležena godišnjica oslobođenja Beograda


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Vlade Ivica Dačić danas su povodom 69. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu položili vence na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda. Nikolić je prvi odao počast oslobodiocima Beograda i u spomen knjigu upisao

Nikolić i Dačić su odvojeno položili vence uz državne i vojne počasti i intoniranje srpske himne garde vojske Srbije.

Dačić je poručio da Srbija mora da neguje uspomenu i sećanje na njih jer je prvi korak ka gubitku slobode upravo zaborav.

Vence su položili predstavnici grada Beograda, Vojske Srbije, ministarstva odbrane, SUBNOR-a, kao i diplomatski predstavnici Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana.

Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pod komandom generala Peke Dapčevića i sovjetske Crvene armije na čelu sa generalom Vladimirom Ždanovom oslobodile su Beograd 20. oktobra 1944.godine.

Operacija oslobađanje Beograda započela je 12. oktobra i trajala je do 20. oktobra 1944. godine, kada je Beograd oslobođen nakon četvorogodišnje okupacije tokom koje je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpeo razaranje izuzetno velikog obima.
XS
SM
MD
LG