Dostupni linkovi

Otvorena birališta za parlamentarne izbore u Luksemburgu


Više od 600 birališta otvoreno je u Luksemburgu za prijevremene parlamentarne izbore čiji je ishod neizvjestan za dosadašnjeg premijera Jean-Claudea Junckera.

Prvi rezultati bit će poznati rano navečer. Birači Luksemburga, njih 238.587, moraju izabrati 60 zastupnika parlamenta između kandidata devet stranaka, od krajnje ljevice do populističke desnice.

Kršćansko-socijalna stranka (CSV) Jean-Claudea Junckera mogla bi izgubiti neka od 26 mjesta koliko su imali u dosadašnjem sastavu parlamenta, raspuštenom sedam mjeseci prije normalnog roka nakon skandala u koji su bile umiješane državne obavještajne službe. Trebali bi, međutim, ostati najjača stranka u zemlji.

Njihov tradicionalni partner, Socijalistička stranka LSAP pod vodstvom Etiennea Schneidera, koja je ljetos prekinula savez, mogla bi također zabilježiti nazadovanje, prema rijetkim objavljenim ispitivanjima.

Schneider (42) se nada, međutim, preuzeti mjesto premijera od Jean-Claudea Junckera (58), koji tu dužnost obavlja već 18 godina i trenutačno je premijer sa najdužim stažem Europi.

Kako bi postigli svoj cilj i svrstali CSV u oporbu, gdje praktički nikada nije bio od Drugog svjetskog rata, socijalisti će morati uvjeriti liberale i ekologe da zajedno s njima formiraju trostranu koaliciju.

Jean-Claude Juncker odbija predviđati trostrani savez koji, prema njegovu mišljenju, ne bi donio potrebnu stabilnost za suočavanje s nepovoljnijom gospodarskom situacijom, ugroženom ukidanjem bankarske tajne 2015., koja je pridonijela da ta malena zemlja postane jedna od najbogatijih na svijetu, prenosi Hina.
XS
SM
MD
LG