Dostupni linkovi

Otvoren rekonstruisani Mauzolej na Lovćenu


Premijer Milo Đukanović otvorio je danas rekonstruisani Mauzolej na Lovćenu, ocijenivši da je to jedinstven spomenik crnogorske i evropske kulturne baštine.

Koordinacioni odbor za organizaciju proslave 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, organizovao je danas na Lovćenu svečanost povodom rekonstrukcije Njegoševog mauzoleja.

Đukanović je na Lovćenu kazao da se nastavlja nerazumijevanje i zlonamjerno tumačenje Njegoša, navodeći da bi „neki mitomani i propovjednici mržnje“ htjeli u Njegošu da nađu duhovnog oca i predvodnika.

On je naveo da Njegoš nije bio pjesnik genocida, niti inspirator zločina.

„On nije pozivao u borbu protiv bilo kojeg naroda, već u borbu za slobodu. A borba za slobodu nacije 19. vijeka ne može biti isto što i nasilje nad nedužnim ljudima u vijeku iza nas“, rekao je Đukanović.

On je kazao da su sami Crnogorci pokazali da su najbolje razumjeli Njegoša, opredjeljujući se za harmonični suživot sa Muslimanima u Crnoj Gori, nakon Berlinskog kongresa.

„Neljudi i zločinci, koji su ubijali nedužne ljude u 20. vijeku, i širili međunacionalnu i međuvjersku mržnju, u krvavom raspadu jugoslovenskog društva, nijesu i ne mogu biti sljedbenici Njegoševi“, dodao je Đukanović.
XS
SM
MD
LG