Dostupni linkovi

Podgorica: Napadnut član LGBT zajednice


Istaknuti član LGBT zajednice i LGBT Foruma Progres došao je oko 11.45 u CB Podgorica i prijavio da je verbalno, čak i fizički napadnut ispred svoje zgrade u blizini šoping mola Mall of Montenegro, prenose Vijesti.

Informacija o napadu na njega objavljena je na Facebook profilu jednog od aktivista LGBT zajednice.

Vijestima je u policiji potvrđeno da prilikom dolaska u policiju napadnuti član LGBT Foruma Progres nije imao vidljivih tjelesnih povreda, te da je u toku davanje njegove izjave.

Iz Foruma Progres potvrdili su da je njihov istaknuti član napadnut danas na raskrsnici u blizini poslovnog centra Gintaš, u 11 sati i 25 minuta, dok je čekao prelazak ulice na semaforima.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, njihovog člana prvo su vrijeđala tri nepoznata mladića starosti oko 20 godina.

“Član LGBT zajednice im je rekao da odstupe i da ga ostave na miru. Okrenuo se, zaključio da je sve u redu i nastavio da čeka mogućnost da pređe ulicu. Onda je osjetio snažan udarac u potiljak. Dok je shvatio o čemu se radi napadači su se razbježali u pravcu Gintaša”, dodaje se u saopštenju.

On je, navodi se, otišao u policiju i prijavio slučaj, a nakon davanja izjave policija ga je odvela na traženu lokaciju.

“Već skoro mjesec Forum proziva ministra prosvjete, roditeljske i nastavničlke strukture i udruženja, kao i instituciju Zaštitnika ljudskih prava da se oglase povodom povećanja homofobičnog nasilja mladih prema LGBT zajednici i uključe se u borbu protiv ove pojave. Ne mogu se bez njhove podrške homofobijom i zločinom iz mržnje iskučivo baviti nevladine organizacije i policija”, kaže se u saopštenju.

Iz Foruma Progres njihovo ćutanje postalo je “opasno i sramotno”.

“Posljedica njihovog ignorisanja i nezainteresovanosti je i ovaj današnji napad koji potvrđuje da LGBT osobe, prepoznate po svom aktivizmu, nisu više sigurne na ulici i nemaju slobodu kretanja”, navodi se u saopštenju.

Inače, zbog održavanja sjutrašnje Parade ponosa u Podgorici, crnogorska policija je bukvalno na nogama i reaguje na svaku, čak i na najmanju prijavu nekog vida nasilja prema LGBT osobama i aktivistima NVO koje podržavaju sjutrašnji skup, kako bi spriječili moguće incidente.

Policija prati i društvene mreže.
XS
SM
MD
LG